Helena Savio

HELENA SAVIO


Australia

2018-09-06 - 2018-09-16

 


Tänk att fotografi finns, så att vi kan se vad du såg på din resa.

Eller, inte bara vad du såg, utan vad du lät dig omfamnas av.

Eller var det du som sammanfogade himmel, vatten och sand till en värme som bara du kan åstadkomma?

Är det du som håller det du ser, eller är det himlen, havet och sanden som varsamt fogar dig samman och säger att allt är fullkomligt och helt och rätt?


En gång för länge sedan, men inte hemskt länge sedan, reste Helena till Australien. Det var en speciell tid för oss alla. Helena hade varit den som tjatat på oss elever, piskat oss och uppmuntrat oss för att hålla disciplin och självförtroende uppe för att göra konst, skulle sluta vara vår fotolärare och själv fara ut i världen. Nu var det vi som undrade, visst skulle hon väl ta med storformatskameran? Visst skulle hon fotografera?

Helena reste och det kändes lite tvärtom. Nu var det plötsligt hon som skulle ut i världen, pröva sina vingar och ta sig själv och sin konst på allvar. Helena har en sällsam förmåga att mejsla fram styrka ur det som från början tett sig skevt och vingligt och foga samman skärvor till något helt.


- Casia Bromberg 2018Helena Savio är född 1949 i Finland. Hon är utbildad på Högskolan för Fotografi i Göteborg och har en Master of Arts från New York University. Helena arbetade under många år som huvudlärare på utbildningen Gestaltande Fotografi på Gamleby Fotoskola. Denna utställning består av fotografier från en resa som Helenas elever bjöd henne på för fyra år sedan.


Utställningen produceras i samarbete med Sveriges Konstföreningar.Copyright © All Rights Reserved.

___________________________________________________________________________________________________________


GALLERI AXEL   -   HEJ@GALLERIAXEL.SE   -   +46 7 35919136