Stefan Ohlson

STEFAN OHLSSON


Ultrahuset

2017-08-24 - 2017-09-02

 


Tio år efter att Stefan Ohlsson gick ut gymnasiet, återvände han till sin gamla skola med tanken att i sitt första mer omfattande fotoprojekt skildra en vanlig skolklass. Men besöken i skolan gav inga bilder. Det lossnade dock när han istället följde med några av eleverna till deras replokal och vidare till en spelning i en gul villa ute i stockholmsförorten Haninge. Ultrahuset var en plats där de flesta band, kända som okända, med hjärtat i punkvågen någon gång spelade.

Men Ultrahuset och kulturföreningen Ultra med Tommy ”Tompa Eken” Ekengren i spetsen var mycket mer än en musikscen. Det blev också ett andra hem för många som inte kände att de passade in på andra ställen eller som bara fann värme i gemenskapen som fanns där.

Stefan Ohlsson: ”Även om alla inte spelade punkrock hade banden en sak gemensamt: De ville något med sin musik. Jag tror att musiken var ett sätt för dem att uttrycka allt det som inte kunde formuleras i fina texter. Finns det någon annan kulturyttring som människor går upp i så totalt som musik?”

Stefan Ohlsson fotograferade både explosiva och svettiga spelningar och livet mellan framträdandena i det trånga vardagsrummet.

Ohlssons bilder dokumenterar en epok i Stockholms musikliv som blev en startpunkt för många nu etablerade artister och ett kärt minne hos alla andra som någon gång spelade eller lyssnade, sjöng med och dansade mellan Ultrahusets fullklottrade väggar.Copyright © All Rights Reserved.

___________________________________________________________________________________________________________


GALLERI AXEL   -   HEJ@GALLERIAXEL.SE   -   +46 7 35919136