Misha Pedan

MISHA PEDAN


The End of la Belle Epoque

2017-10-25 - 2017-11-18

 

Bilderna i The End of La Belle Epoque är tagna mellan 1986 och 1989, i slutet av den socialistiska eran. Sovjetunionens fall är, enligt ett sätt att se det, vår tids betydelsefullaste revolution. Enligt ett annat innebar Sovjetunionens fall en geopolitisk katastrof. Båda synsätt utgår från att fallet var en plötslig händelse i tiden, vare sig det uppfattas som en revolutionär omvälvning eller som en kollaps. I Misha Pedans arbete går det inte uppfatta vare sig katastrof eller revolution.

Tvärtom, här tycks tiden ha stannat upp och släppt på sitt järngrepp. Självuppoffringens epok av kollektivt hårt arbete har gett plats åt dolce far niente: en behaglig känsla av att inte behöva göra något, ta ansvar för något eller fästa sig vid något. Den storslagna eran har ersatts av stagnation, och istället för entusiasm över stora segrar, råder en känsla av tyst förnöjsamhet. Kvar finns inget av La Belle Époques storslagna målsättningar, militanta klasskamp eller strävan mot en ljus framtid. Istället befinner man sig som i feststämning med en lätt baksmälla i en anspråkslös njutning av nuet.


Misha Pedan är född och uppväxt i Kharkiv, Ukraina, och bor sedan 1990 i Sverige. Pedan är utbildad på Leningrad University i Photo and Film. Han är grundare av Ukrainian Photography Alternative (UPHA) och har curerat ett stort antal internationella fotoutställningar.


Copyright © All Rights Reserved.

___________________________________________________________________________________________________________


GALLERI AXEL   -   HEJ@GALLERIAXEL.SE   -   +46 7 35919136