Johan Bergmark

JOHAN BERGMARK


Let There Be Rock

2016-09-08 - 2016-11-03Rock´n roll handlar om urkraft! Närvaro. Råhet. Skönhet. Allt det där som jag söker när jag fotograferar finns alltså i en riktigt bra rocklåt på 3 minuter. Det är en oerhörd kompression att få in allt detta under så kort tid. Musik är som en doft. Man hör en låt på avstånd och plötsligt är man 15 år igen. Eller kär. Eller lycklig. Eller outsägligt sorgsen. Minnen till musiken sätter spår likt Pavlos hundar. Man kommer inte undan. Det är detta som gör oss mänskliga. Att vi inte har något val. Musiken styr oss, eller i alla fall mig. Allt det som en bra låt, eller en fantastisk konsert kan göra med mig skulle jag vilja göra med mina bilder. Jag vet att det är omöjligt, men jag försöker verkligen att ta ”ROCKEN” på allra, allra största allvar. När man plåtar musik måste man vara närvarande. Det är därför jag trivdes allra bäst på rad 2-3 när jag fotograferade livekonserter som mest. Där i det pulserande publikhavet fick man automatiskt rätt känsla. 


Dessa bilder är plåtade med olika kameror, mest med film, men även digitalt. Utrustningen är fullständigt ointressant. En bra musiker gör underverk även med billiga instrument. Förvånansvärt många livebilder är plåtade med en mycket liten, enkel, analog pocketkamera.


På senare år har jag fotograferat mer och mer skivomslag, pressbilder och rena porträtt på musiker. Samma grundprincip gäller där: Urkraft, närvaro, råhet och skönhet. I min värld är alla musiker helt vanliga människor. Då gäller det att porträttera dem ikoniskt.


Johan Bergmark, 2016

 Copyright © All Rights Reserved.

___________________________________________________________________________________________________________


GALLERI AXEL   -   HEJ@GALLERIAXEL.SE   -   +46 7 35919136