Erik Centerwall

ERIK CENTERWALL


Vårvinter - I En Stad Vid Havet

2014-02-27 - 2014-03-23”Vårvinter – i en stad vid havet” beskriver en vandring en tidig söndag morgon när allt är tyst. Endast enstaka människor bryter stillheten med verksamhet och knarrande skor. Tre pojkar i åldern 13 till 14 upptäcker tingen och de krispiga ögonblicken med hjälp av kamera och en längtan ut ur det kringgärdade livet i skola och familj. Vårvintern är ju den vackraste tiden då solen värmer igen och takdroppet blir till allt längre istappar.


Bilderna som visas i bok och utställning är tagna år 1957. Här finns stadens båda inlopp, Södra sundet och Älandsfjärden, plywoodfabriken, Nybron, båthusen, ladorna, uthusen och snöfläckarna. När man går omkring så där, blir allt till en helhet av förväntan, som fortsätter in på kvällen då tystnaden bryts av en moped eller en avlägset skällande hund. Tågvisslan skär genom natten och sömnen.


Erik Centerwalls intresse för fotografi har funnits där genom åren. Som författare och bildredaktör började han använda bilder på ett nytt sätt som gav utrymme för tolkningar och fördjupning. Hans texter utgick ofta från bilder. På senare tid har han gått igenom de egna gamla negativen från tonåren. Han upptäckte då att där fanns en ganska sammanhållen upplevelse av staden Härnösand.
Copyright © All Rights Reserved.

___________________________________________________________________________________________________________


GALLERI AXEL   -   HEJ@GALLERIAXEL.SE   -   +46 7 35919136