Christer Fjellis Fjellman

CHRISTER FJELLIS FJELLMAN


Rehabskuggor

2013-01-26 - 2013-02-23Den stroke Christer Fjellis Fjellman drabbades av den 11 april 2008 lämnade enligt röntgenplåtarna två hål i huvudet. Det var inte konstigt att livet förändrades dramatiskt för den tidigare arbetsnarkomanen och idésprutan, då anställd som creative director hos den svenska fotoblixttillverkaren Profoto.


Fjellis gick under sent sextiotal Christer Strömholms fotoskola, som en av de yngsta någonsin. I klassen fanns även fotografen Dawid. Efter några år som mode- och reklamfotograf sadlade han om, via Beckmans reklamskola, och började arbeta som art director. Men kärleken till foto bestod och odlades i rollen som samlare och kommersiell bildköpare.


Under rehabiliteringen efter stroken uppkom idén om att återigen börja skapa egna bilder, som en del av arbetet med att komma tillbaka. Mycket tack vare uppmuntran från fotograferna Knut Koivisto och Cato Lein. Sjukdomen ställde dock särskilda krav på utförandet.


För någon som bara kan gå med käpp, och då ändå inte särskilt stadigt, är det svårt att hantera en traditionell kamera. Lösningen blev att ta bilderna med mobiltelefonen, en Sony Ericsson 800i. Den var tillräckligt liten och lätt för att Fjellis skulle kunna ta bilder med ena handen samtidigt som han lutade sig mot käppen med den andra. Temat för bilderna blev skuggor. För att det är skuggorna som avgränsar ljuset och, kanske ännu mer, för att det var ett motiv som var enkelt tillgängligt i hemmet och, längre fram i projektet, på promenader kring hemmet på Kniv-söder vid Hornstull.


Även för den digitala efterbearbetningen valde Fjellis ett ovanligt arbetssätt. I stället för att jobba med lager eller kopior av bilderna gjorde han alla manipulationer direkt i originalet, utan möjlighet att ångra. Om åtgärderna gav ett oönskat resultat fick bilden alltså kasseras. Tanken var att komma närmare de förutsättningar som råder när man jobbar med ett fysiskt original.


 


Christer Fjellis Fjellman är utbildad på Christer Strömholms Fotoskola och Beckmans och har arbetat som Art Director större delen av sitt liv.

Copyright © All Rights Reserved.

___________________________________________________________________________________________________________


GALLERI AXEL   -   HEJ@GALLERIAXEL.SE   -   +46 7 35919136