Jag vill bli medlem i Galleri Axels konstförening
Prenumerera på Galleri Axels nyhetsbrev
Din e-post här
Skicka
Artikelinformation
Publicerad av:
Bea Tigerhielm
Publicerad: 2013-04-01
Ändrad: 2015-08-08

Utställningar

av Jean Pajot
2014-09-25 - 2014-10-18

Den franske fotografen Jean Pajot visar parisbilder på Galleri Axel i Stockholm. Ett arbete som inleds 1971 när Jean, nyexaminerad jurist, lämnar sin hemstad Bordeaux. Under ensamma strövtåg i Atgets anda, dokumenterar han vardagen i Paris. Också i sitt kvarter i 10:e arrondissementet, känt för ett sjudande folkliv, sina många restauranger och kaféer. Kanalen Saint Martin som än idag präglar kvarteret. Tungt lastade pråmar glider förbi medan pojkar i kortbyxor sjösätter båtar av papper och drömmar. När mörkret faller fylls kajerna av unga med gitarrer, filtar och buteljer. Glöden från cigaretter lyser i natten. Sena arbetare skyndar över broarna, baguetten under armen. 

 

Jean Pajot finns representerad på Bibliothèque Nationale och Musée Carnavalet i Paris. Men även på Östermalms bibliotek med sin bok: ”Paris Miroirs”. 

Utställningar:

Sanddyner i Aquitaine, Paris

Ålder och Liv, Paris

Stockholm- staden på vattnet, Paris

Stockholms broar, Paris. 

 

Jean är medlem i ”Photographes Parisiens”, en förening som arbetar för att främja den analoga svart-vita fotografin och hantverket i mörkrummet. Han är också aktiv i APFP, en organisation som verkar för bevara det fotografiska analoga kulturarvet.